Wat is zelfreflectie?

In mijn ogen gaat het bij zelfreflectie letterlijk over het bewust worden van je eigen reflectie, alsof je jezelf in de spiegel aankijkt. Wanneer je zelfreflectie op een gezonde manier voor jezelf inzet, zul je jezelf steeds beter leren kennen, begrijpen en uiteindelijk omarmen.

Zelfreflectie kan op allerlei manieren. De basis is dat je naar jezelf in een bepaalde context kijkt en onderzoekt wat er met jou, en eventueel deze context, gebeurt. Zo kun je naar verschillende reflecties van jezelf kijken, bijvoorbeeld je gedrag, gedachten, gevoelens, bewustzijnstoestand, een mix van deze punten, en eventueel de relatie die dit heeft met je context.

Wat heb ik aan zelfreflectie?

Zelfreflectie helpt mij om naar mezelf te kijken, waardoor ik bewuster wordt van mezelf. Zelfreflectie heeft mij recent geholpen om te zien dat ik een bepaalde taak uit de weg ga, omdat ik deze spannend vond. Nadat ik hier bewust van werd, kon ik onderzoeken wat maakte dat ik deze taak spannend vond, en kon ik stappen zetten om met mijn spanning om te gaan.

Hoe kan ik zelfreflectie in mijn dagelijkse leven brengen?

Wanneer je ervoor kiest om zelfreflectie in je dagelijkse leven te brengen, is het belangrijk om het tot een gewoonte te maken. In dit geval is het in mijn ogen slim om een eenvoudige, kortdurende, gewoonte van zelfreflectie in je dagelijkse leven in te gaan bouwen. Immers, je moet bepaald gedrag gemiddeld zo’n 66 dagen volhouden voordat het een gewoonte wordt

Ik denk dat je de gewoonte van zelfreflectie op een passende manier in je leven kan creëren, door iedere dag een vast moment te nemen om 10 tot 15 minuten te reflecteren. Op het moment dat de gewoonte in je leven is ingesleten dan kun je deze verder uitbreiden.

Gratis stockfoto met avond, bergen, dageraad, dame

Mijn ervaring met zelfreflectie

Bij mij begon zelfreflectie al best vroeg. Als kind reflecteerde ik voor het slapen vaak op de dag. Naarmate ik ouder werd begon, ik het reflecteren steeds meer gedurende de dag in te zetten. Momenteel merk ik dat ik het fijn vind om zowel gedurende de dag, als op een vast moment te reflecteren.

Eén van mijn ontdekkingen die ik recent heb opgedaan is dat ik soms de neiging kan hebben om te veel te reflecteren. Ik kan dit doen vanuit de angst dat als ik niet reflecteer, ik de mist inga. De les die ik hier uithaal is dat ik zelfreflectie soms ook inzet om controle te hebben op mijn angst. Daarom wil graag oefenen met het loslaten van zelfreflectie wanneer ik dit doe vanuit controle.