Inhoud

  • Wat is dankbaarheid?
  • Onze hersenen in de oertijd
  • Onze hersenen nu
  • Hoe kun je dankbaarheid oefenen?
Dankbaarheid is een krachtige tool om die je kan helpen je gelukkiger te laten voelen. Zo kan het je helpen om problemen op je werk, in je relatie of met een ziekte te verlichten.

Wat is dankbaarheid?

Waar het in mijn ogen om bij dankbaarheid over gaat, is dat je als het ware bewust wordt van de positieve lichtpuntjes in jouw leven. Wellicht zag je deze lichtjes eerder niet, waardoor je leven ook donkerder leek dan dat deze werkelijk was. Echter als je er iedere dag voor kiest om vijf minuten stil te staan bij waar je dankbaar voor bent, zul je zien dat die lichtpuntjes om je heen steeds duidelijker en talrijker worden. Deze lichtpuntjes helpen je ook de mooie kant van het leven te zien, waardoor het totaalplaatje van het leven een stuk gelukkiger lijkt.

Onze hersenen in de oertijd

Het verhaal van de lichtpunjes kun je ook vertalen naar je hersenen. De meeste wetenschappers zijn het er over eens dat de hersenen van de mens van duizendenjaren geleden sterk afgestemd waren op negatieve signalen. Immers, de mensen van toen leefden in een erg gevaarlijke situatie waarin ze voornamelijk bezig waren met overleven. Als iemand even een negatief signaal over het hoofd zag, kon dat betekenen deze persoon ineens door een sabeltandtijger verslonden werd. Dit soort fouten kon men zich destijds dus niet zomaar permiteren. Vandaar dat hun hersenen gefocust waren op negatieve signalen.

Onze hersenen nu

Door de jaren heen heeft de mensheid vele stappen gezet en hebben we inmiddels een veilige samenleving waarin we niet meer hoeven te overleven. Echter, zijn onze hersenen nog steeds geprogrammeerd om voornamelijk negatieve signalen in onze omgeving op te vangen. Door iedere dag dankbaar te zijn, herprogrammeren we onze hersenen om zich op de positieve signalen van het leven te focussen. En je bent het vast met me eens, dat de focus op de positieve lichtpuntjes ons gelukkiger maakt dan de focus op de – inmiddels uitgestorven – sabeltandtijger.

Hoe kun je dankbaarheid oefenen?

1. Stel jezelf de vraag: “Waar ben ik dankbaar voor?” Wanneer dit doet kun je spontaan antwoord geven over van alles en nog wat. Echter, als je merkt dat je over een bepaald domein van je leven ontevreden bent, bijvoorbeeld in je relatie, kun je ook eens gaan zitten en jezelf de vraag stellen “Waar ben ik dankbaar voor in mijn relatie?” Als je dit doet, geef jezelf dan ook de tijd om rustig na te gaan waar je dankbaar voor bent. Als je niet zomaar een antwoord krijg kun je de vraag gerust een aantal keren herhalen, en op gegeven moment zul je een antwoord hebben. Hoe vaker je dit soort vragen aan jezelf stelt, des te makkelijker het voor je gaat worden om antwoord te geven. En last but not least, wanneer je weet waar je dankbaar voor bent, onderzoek eens in je lichaam waar je die dankbaarheid is en hoe deze voelt. Op deze manier kun je extra van je dankbaarheid genieten.

2. Schrijf op waar je dankbaar voor bent. Dit kun je simpelweg doen door te beginnen met schrijven: “Vandaag ben ik dankbaar voor….” Als je dit tot een gewoonte maakt die je iedere dag herhaalt zul gaan ervaren dat je steeds dankbaarder wordt.

3. Uit je dankbaarheid naar anderen. Wanneer je dit doet zul je zien dat je niet alleen jezelf een geluksgevoel bezorgd, maar ook de ander!