Inhoud

  • Oncomfortabele gevoelens een plekje geven
  • Contemplatie inzetten
  • Mijn eigen ervaring met contemplatie
Bijna ieder mens heeft de hele dag door allerlei innerlijke ervaringen in de vorm van emoties, gevoelens en sensaties. Deze innerlijke ervaringen worden getriggerd door situaties in, en om ons heen. Soms kan een situatie een fijne innerlijke ervaring bij je op roepen maar deze kan ook oncomfortabel zijn. Over het algemeen zijn we geneigd om fijne innerlijke ervaringen vast te houden, en oncomfortabele innerlijke ervaringen weg te duwen. Met alle gevolgen van dien.

Het interessante is dat we het ene moment bewustzijn van deze innerlijke ervaringen en het andere moment nauwelijks of niet. Je kunt je vast wel voorstellen dat als je een oncomfortabele innerlijke ervaring hebt, waar je niet bewust van bent, dat je hier vanaf wil en je jezelf tegen de ervaring gaat verzetten. Dit kan er voor zorgen dat je jezelf van binnen nog slechter gaat voelen, en stress opbouwt. Ook kan je verzet effect op jouw gedrag richting je omgeving, waardoor je mogelijk andere mensen triggerd en de situatie er niet makkelijker op wordt.

Oncomfortabele gevoelens een plekje geven

Op het moment dat je ineens bewust zou worden van jouw oncomfortabele ervaring, zou je deze kunnen herkennen, erkennen en vervolgens accepteren. We noemen dit ook wel “iets een plekje geven”.Wanneer je dit doet heeft de oncomfortabele ervaring ineens niet meer zoveel invoelt op je. En in sommige gevallen verdwijnt deze zelfs.

Daarnaast vergroot je jouw bewustzijn en ook de kans dat je jouw triggers eerder gaat zien. Hierdoor geef je jezelf de mogelijkheid om een keuze te maken hoe je hier in de toekomst met jouw triggers om wilt gaan.

Zoals je misschien al wel begrijpt, kan het helpend zijn om je bewust te worden van je innerlijke ervaringen en de triggers hiervan.

Gratis stockfoto met alleen, bergen, boerderij, buiten

Contemplatie inzetten

Contemplatie kan een handige tool zijn als het gaat om bewust te worden van je innerlijke ervaringen. Waar het bij contemplatie over gaat is dat je bewust wordt van wat voor innerlijke ervaringen je op dit moment hebt.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door jezelf de vraag te stellen: “Wat gebeurt er nu?”. Zonder direct een antwoord te verzinnen voel je wat er in je gebeurt. Eventueel kun je deze vraag herhalen, totdat je gaat ervaren wat er in dit moment bij je gebeurt en gaat zien welke oncomfortabel ervaring je dwars zit.

Natuurlijk kun je contemplatie ook voor positieve innerlijke ervaringen gebruiken

Mijn eigen ervaring met contemplatie

Mijn eigen ervaring is dat contemplatie mij helpt om te zien welke innerlijke ervaringen ik heb, hoe ze worden getriggerd en hoe ik hier vanuit onbewustzijn op kan reageren. Door hier meer zicht op te krijgen leer ik zowel mezelf beter kennen en wat voor keuzes ik kan maken die voor mij kloppen.