Inhoud
- Wat zijn kernwaarden?
- Wat kun je eigenlijk met je kernwaarden
- 1. Word je bewust van je waarden.
- 2. Maak een selectie.
- 3. Gebruik je kernwaarden als kompas.
- 4. Stel een doel.
- 5. Doen.
Wat zijn kernwaarden?
In een land als Nederland wordt nog weleens gesproken over waarden en normen. Een waarde zou je kunnen zien als een abstracte overtuiging/gevoel wat je belangrijk vindt en waar je verantwoordelijkheid voor wilt nemen. Een norm is een (onuitgesproken) regel, die geworteld is in een waarde.
Wanneer we het hebben over kernwaarden, dan hebben we het over waarden die het meest belangrijk zijn voor een persoon, organisatie of land. Deze kernwaarden vormen als het ware het DNA van onze identiteit, waardoor het ook erg belangrijk is om te leven vanuit deze waarden.
Wat kun je eigenlijk met je kernwaarden
Zoals je misschien al gelezen hebt, vormt een kernwaarde het DNA van je identiteit. Het is dus erg belangrijk om je leven in te richten in lijn met je kernwaarden. Wanneer je leeft vanuit je kernwaarden voel je je over het algemeen gelukkig en krijg je energie van wat je doet.
Ook kunnen je kernwaarden je helpen om je koers voor de toekomst te bepalen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je niet weet wat je wilt, of merkt dat hetgeen je nu doet, je niet gelukkig maakt. Er zijn verschillende manieren om vanuit je kernwaarden je koers te bepalen. In grote lijnen komt het hier op neer:
1. Word je bewust van je waarden.
Dit kun je bijvoorbeeld doen door jezelf te vragen waar verschillende van je idolen voor staan. Ook zou je kunnen kijken naar wat jij zelf belangrijk vindt. Schrijf de verschillende waarden op totdat je een lijstje van 5 tot 10 waarden hebt.
2. Maak een selectie.
Nu is het tijd om je kernwaarden te selecteren. Ik raad je aan om met maximaal 3 kernwaarden te werken. Een methodiek die ik makkelijk vind is om eerst te kijken welke waarden dicht bij elkaar liggen en deze te groeperen. Wanneer ik verschillende groepen waarden heb, onderzoek ik bij mezelf welke waarde in een groep het sterkste bij mij resoneert, en selecteer ik deze. Uiteindelijk blijven er een aantal waarden over. Mochten dit aantal nog te groot zijn, dan kun je een tweede ronde inlassen, om te voelen welke waarden het meeste bij jou resoneren. Wanneer je jouw selectie hebt gemaakt, heb je als het goed is 1 tot 3 van je belangrijkste waarden uitgezocht. Dit zijn jouw kernwaarden.
3. Gebruik je kernwaarden als kompas.
Nu je jouw kernwaarden hebt geïdentificeerd kun je jouw koers uitzetten. Allereerst is het zaak dat je in contact komt met je kernwaarden, het kan bijvoorbeeld helpen om een kernwaarde in gedachte te nemen en te merken wat voor gevoel dit bij je oproept. Een andere manier is om de kernwaarde op een pa

4. Stel een doel.
Wanneer de vorm wat concreter begint te worden kun je proberen deze vast te leggen, door er bijvoorbeeld woorden aan te geven of deze te tekenen. Op gegeven moment zal het je duidelijker worden wat er voor koers er is voortgekomen uit jouw kernwaarde. Nu kun je ervoor kiezen om dit verder uit te gaan werken door een doel te formuleren, waar je naartoe streeft.
5. Doen.
De belangrijkste stap in dit proces is mijn ogen het doen. Je kunt wel allemaal mooie woorden en ideeën hebben verzameld, maar als je er niets mee doet dient het je ook niet. Daarom raad ik je aan om te gaan doen wat je te doen hebt. Wanneer je alle voorgaande stappen zorgvuldig hebt gezet zal de kans alleen maar groter worden dat je doet wat je te doen hebt. Echter staat niets in steen gegraveerd, dus blijf altijd eerlijk naar jezelf en check geregeld of je nog steeds de juiste koers volgt.
Ik wens je veel succes met jouw ontdekkingsreis!