We hebben het allemaal wel eens even zwaar. Wanneer dit bij mij het geval is kan ik de ene keer makkelijker met mijn gevoelens dealen dan de andere keer. Bij sommige gevoelens kan ik de neiging hebben om er van weg te lopen. Bijvoorbeeld door passief series te gaan kijken. Mij geeft dit meestal een onvervuld gevoel, omdat ik a) weg ben gelopen voor mijn gevoelens en b) niet iets heb gedaan wat voor mij klopt. Herken je dit? Dan kan een hulpbron je wellicht helpen om met je lastige gevoelens te zijn.

Wat is een hulpbron?

Eigenlijk kan een hulpbron van alles zijn, zolang het je helpt om in contact met jezelf en je (lastige) gevoelens te blijven. Wanneer je (door middel van een hulpbron) met lastige gevoelens kunt zijn, wordt de kans groter dat je deze kunt verwerken en/of een plekje kunt geven. Daarnaast kies je bewust voor een hulpbron, wat maakt dat je verantwoordelijkheid leert te nemen voor lastige gevoelens. Een aantal verschillende type hulpbronnen zijn: een activiteit, een realisatie/mantra, een object, een persoon of een plek.

Mijn hulpbronnen

Zelf heb ik eind 2020 mijn eigen hulpbronnen op een rijtje gezet. In het geval dat ik me niet goed voel, hoef ik niet nog eens te bedenken wat mijn hulpbronnen zijn en heb ik een overzicht waaruit ik kan kiezen. Hieronder staan een aantal hulpbronnen die mij helpen:

 • De realisatie: Ik mag in het Hier-en-Nu zijn zoals ik ben en met alles dat er nu is.
 • Rekken, strekken, lichaams oefeningen, Chi Qong, Yoga, shaken en een dynamische (Osho) meditatie.
 • Werken aan een project waar ik vanuit mijn hart voor heb gekozen.
 • Mediteren, bidden, om hulp vragen en dromen.
 • Zelf expressie: schilderen, kleuren, muziek maken en dansen.
 • Wandelen in de natuur.
 • Koud douchen en buiten zwemmen.
 • Bewust ademen en Pranayama( Yoga ademhalingsoefeningen).
 • Aan een dierbare delen wat me dwars zit of wat mijn behoeftes zijn.
 • Mezelf knuffelen, zacht aanraken en masseren.
 • Prettige muziek aanzetten.
 • Naar een inspirerende spreker of documentaire kijken.
 • Mezelf liefdevol toespreken (en eventueel vergeven).
 • Opruimen, schoonmaken en mijn huis gezellig maken.
 • Gezond en lekker koken en eten.
 • Last but not least: Herkennen, erkenning en benoemen naar mezelf (en eventueel naar een ander).

Mijn ervaring is dat wanneer ik het moeilijk heb en voor een hulpbron kies, ik mezelf gezien voel en een gezonde vorm van controle ervaar. Dit laatste is wat in mijn ogen vaak “fout” kon gaan in mijn leven. Ik kon dan juist wanneer ik me slecht voelde, mee gaan in dit gevoel, waardoor ik de controle opgaf en me vervolgens daar weer slechter over ging voelen. Bij depressies speelt dit aspect ook een rol. Eén van de oorzaken van een depressie is dan ook de overtuiging hebben dat je geen controle hebt. Herken jij je hier ook in? Dan kan het je helpen om bewust te worden van jouw hulpbronnen en hier bewust voor te kiezen.