Soms heb ik dagen waarop ik veel aan het denken ben. Ik heb dan lang niet altijd direct door dat ik met mijn gedachten in cirkels draai die nergens toe leiden. En dan komt er vaak opeens de realisatie dat ik in mijn hoofd zit. Het is dan net alsof ik letterlijk de rest van mijn lichaam niet ervaar. Herken je dit ook? Misschien heb je dan wat aan mijn persoonlijke tips.

Wanneer ik bewust word dat ik in mijn hoofd zit, dan maak ik de keuze om de verbinding die ik met mijn lichaam was verloren, te herstellen. De makkelijkste manier voor mij om dit te doen is de combinatie van mijn lichaam te bewegen en mijn aandacht te sturen naar de sensaties die hierbij vrijkomen. Hieronder zet ik een aantal oefeningen neer die je overal kunt doen:

Staand voeten voelen

Een heel eenvoudige manier om uit je hoofd te komen en in contact met mijn lichaam te komen, is door mijn voeten te voelen en op deze manier me te verbinden met de grond. Dit wordt ook wel gronden of aarden genoemd. Je gaat in eerste instantie rechtop staan met licht gebogen knieën en voelt je voeten. Je kunt hierbij met je aandacht wisselen tussen je voet, het contactvlak met de grond en de grond. Als je dit een minuut gedaan hebt kun je voorzichtig naar voren leunen. Probeer je grens op te zoeken, maar ga er niet overheen. Het is belangrijk dat je je comfortabel blijft voelen. Ervaar vervolgens hoe het is om naar voren te leunen en merk op wat het met je lijf en je voeten doet. Doe dit ongeveer een halve minuut en leun ook naar achter, naar links en naar rechts, totdat je weer recht staat. Merk op wat er is veranderd. Als het goed is ben je nu meer geaard en zit je minder in je hoofd.

Lichaam kloppen

Dit is één van de oefeningen waarmee ik bijna iedere dag start. Het gaat als volgt: Sta rechtop en wrijf in je handen. Zodra je handen lekker warm zijn stop je met wrijven en begin je met je vingers boven op je hoofd te tikken, net alsof er allemaal waterdruppels op je neerdalen. Ga zo langzaam “druppelend” omlaag met je vingers en neem je gezicht en alle kanten van je hoofd mee. Zodra je bij je nek bent aangekomen begin je zachtjes met je vlakke handen te kloppen en zo ga je je hele lichaam langs. Eenmaal bij je voeten aangekomen beweeg je jezelf weer langzaam naar een rechte houding, en ervaar je hoe je lijf aanvoelt. Als het goed is zit je meer in lichaam en minder in je hoofd.

Rekken en strekken

Over het algemeen helpt het rekken en strekken mij zeer goed om in mijn lijf te zakken. Vooral verschillende yoga oefeningen vind ik hier zeer geschikt voor.